Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 09:37 - Рапорт Динамики на правата и свободите на гражданите в сферата на уврежданията в Р. България /част 3/
Автор: univan Категория: Други   
Прочетен: 2106 Коментари: 1 Гласове:
0



 

ІІІ.

 

Атаката срещу две от най-важните институции за Хората с увреждания в Р.България

 

В динамиките на политиките в социалната сфера свързани с хората с хората с увреждания в Р. България се забелязва и една постоянна цикличност от 6 месеца, стремящи се да доведат до фатални последици за тях. Не отшумели последните неадекватни и неразумни осъществени такива опити за промени в законодателството от зимата на тази година, екипите на ресорното министерство – МТСП, отново започнаха да лансират диструктивните си идеи. Проблема е в това, че тези идеи за да се осъществят, за да има наистина някакъв ефект, положителен ефект от тях, трябва релевантно да се стиковат и с много други законови актове в сфери като здравеопазване, пенсионна система и най-вече с финансово министерство. За съжаление това не е факт и стигаме до едно силно потъпкване на правата и придобивките на тази рискова социална група хора. 

 Добро основание пред сегашните управляващи за пласирането на нормативната сцена на различни актове е финансовата криза. Заради нея и поради нея се търсят начини за намаляване на и без това нищожните разходи за хората с увреждания.

 Нееднократно ресорният министър от МТСП, г-н Тотю Младенов, на няколко пъти се опита да скрие реалния брой хора с увреждания за да омаловажи значимостта на институциите и държавните плащания работещи за тази група хора. От 150 хил. както твърдеше в началото на годината в крайна сметка преди седмица призна реалният им брой - 858 769 човека.

 В следващите редове ще се опитам да Ви запозная с настоящата ситуация в сферата на уврежданията свързана с две много важни институции за тях.

 

  На много „скрити” институционални срещи през последните месеци са дискутирани промените в две важни звена на администрацията работеща с Хората с увреждания в Р. България – Национална Експертна Лекарска Комисия/НЕЛК и Агенцията за Хората с Увреждания/ АХУ.

 Агенцията а хората с увреждания е създадена на основание на чл.7, ал.1 от Закона за интеграция на хората с увреждания. Този член напълно кореспондира с разпоредбите на чл.33 от Конвенцията за опазване и насърчаване на правата и достойнството на правата и достойнството на хората с увреждания на ООН, според който:

 

Член 33

 

Национално прилагане и мориторинг

 

1. Държавите – страни по настоящата Конвенция, всяка в съотвествие със своето държавно устройство, се задължават да определят едно или две звена в държавната администрация по въпроси, свързани с прилагането на настоящата Конвенция, като обърнат подобаващо внимание на създаването или определянето на координиращ механизъм в държавната администрация за улесняване провеждането на свързани дейности в различни сектори и на различни равнища.

 Получихме официална и неофициална информация, че се обсъждат структурни промени, с които се предвижда закриване или прекструктуриране на Агенцията за хората с увреждания. На практика това означава закриване на единствената в страната специализирана институция, която работи за социалното включване в обществото на над 850 хиляди български граждани с различни увреждания.

 Ние изразихме силното си възмущение и категорично несъгласие с такава позиция.

 Агенцията за Хората с Увреждания бе създадена с новия Закон за интеграция на хората с увреждания по искане на ЕС и нейното съществуване бе мотивирано от стотиците хиляди хора с увреждания, защото сме дълбоко убедени в необходимостта, България да следва и прилага европейските принципи, опит и законодателство в тази област. Конвенцията на ООН за Хората с Увреждания, която е подписана и като документ и като Протокол от България, и като задължителен Акт, след Ратификацията на Съвета на Европа на 28.11.2009 г., задължава всяка страна да има специализиран орган, какъвто е АХУ.
       Налага се да припомним, че по силата на старият Закона за защита, рехабилитация и интеграция на инвалидите от 01.01.1996 г. в страната ни функционираше успешно Фонд “Рехабилитация и социална интеграция на инвалидите” към Министерския съвет, впоследствие към Министерството на труда и социалната политика. Цитираната, административно самостоятелно обособена, институция се стремеше да решава широкия комплекс от проблеми на хората със специфични възможности. С цел подобряване на статуквото в тази тежка социална сфера, по настояване на организациите на и за Хора с Увреждания, фондът прерасна в Агенция.

 Практиката на всички развити европейски страни и регулациите на Съвета на Европа от 28.11.2009 г. след ратифицирането на Конвенцията за правата на Хората с Увреждания към ООН показва, че във всяка от тях е създаден специален орган, който разработва и координира държавната политика за интеграция на Хората с Увреждания. Когато бъде закрита АХУ, няма никаква възможност друг да извършва описаните специализирани дейности в страната, освен ако не се цели само хвърлянето на прах в очите на избирателите. Ние настояваме да бъдат прилагани европейските практики и социални стандарти, за да формираме нова социална политика на България, намаляваща чувствителната ни дистанция в тази област от страните-членки на Европейския съюз.

 Немислимо е да не се види, че с тези промени, нито ще се икономисва ресурс, нито ще се облекчи бюджета на Р България. Точно обратното - ще се създаде колапс в социалното пространство. Двата предишни опита на правителствата на БСП, НДСВ и ДПС да закрие Агенцията за Хората с Увреждания бяха стопирани от международни институции, помагащи на българското Движение на Хората с Увреждания.

 Силно се надяваме, че преди реализирането на подобни кардинални промени с нас ще бъде проведен дебат и в последствие Правителството на ПП ГЕРБ, ще вземе в предвид изразените становища. По настоящият Закона за Интеграция на Хората с Увреждания, всички подобни промени се решават на Национален Съвет за Интеграция на Хората с Увреждания към Министерски Съвет и всяко решение без съгласуване носи административни санкции от Висшия Административен Съд.
          През последните години с тревога констатираме постоянно пренебрежително отношение към Агенцията за Хората с Увреждания и подценяване на нейната роля като орган, който трябва да координира и контролира изпълнението на държавната политика за интеграция на Хората с Увреждания.

 Преструктурирането й ще закрие тази нейна роля и ще захвърли на произвола на съдбата решаването на проблемите на Хората с Увреждания, които ще се размият във всеобщите социални дейности.

 Ние активно работихме за създаването на новия Закон за Интеграция на Хората с Увреждания, за да превърнем Хората с увреждания от обекти на социално подпомагане в субекти – равноправни и интегрирани граждани на страната ни. Тази наша главна цел няма да се постигне чрез подобни недалновидни и некоректни политически ходове, които са не само противозаконни, но и силно дискриминационни.

 Подобни действия противоречат на принципите на Европейския съюз и Конвенцията за правата на хората с увреждания към ООН и са продиктувани от стремеж за намиране на изход от конкретна моментна ситуация, която е подписана в България и като Конвенция, и като Протокол към Конвенцията за правата на Хората с Увреждания към ООН.

 Нашата визия за бъдещето е, че без специализирана институция за Хората с Увреждания с ранг на държавна агенция, техните проблеми не могат да се решават, прилагайки необходимия комплексен подход. Европейският задължителен механизъм е: “Нищо за Хората с Увреждания без участието на Хората с Увреждания”. Агенцията за Хората с Увреждания е изразител на нашата воля и форма на участие в процеса на защитата на правата на хората със специфични възможности.
                 Явно е забравено, че в мониторинговия доклад от септември 2006г. за степента на готовност за членството в Европейския съюз на България и Румъния, Европейската комисия се произнесе за засилване на ролята на Агенцията за Хората с Увреждания като институция, отговорна за планирането и изпълнението на националната политика за Хората с Увреждания. Не трябва да се учудвате, ако в следващия доклад на Европейската комисия към неизпълнените от българското правителство мерки се прибави още една!

 Формирането на политиката за Хората с Увреждания предполага наличието на мултидисциплинарни екипи от специалисти, каквито не съществуват в структурите на действащата администрация на Министерството на труда и социалната политика или в други органи. Например, проблемите на свободния достъп във всичките му разновидности – образование, административни услуги, архитектурна среда, транспорт, информационни технологии, спорт, култура и т.н. предполага координираните усилия и действия на специалисти с различни професии от различни области и различни ведомства. Нещо повече, всеки от изброените проблеми предполага работа в продължение на години от екипи с висок професионален опит, което автоматично изключва често срещаната сега работа на парче. Не е възможно една дирекция и нова структура в Министерството на труда и социалната политика, колкото и да бъде раздут щата й, да има възможностите да изпълнява тези функции. Ние считаме за недопустимо чиновническото отношение към правата на Хората с Увреждания.

 Досега организациите на и за Хората с Увреждания проявяваха пословична коректност и толерантност, като партньори на правителството в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, към проблемите на държавата. Ние се чувствахме съпричастни към потребностите на всеки български гражданин и се съобразявахме с финансовия ресурс на страната ни. Нашата толерантност беше възприета като реална възможност да бъдат пренебрегнати Хората с Увреждания и отново поставени в задния двор на обществото.

 Ние, Организациите на и за Хората с Увреждания, ви уверяваме, че няма да позволим провеждането на подобни недомислени реорганизации!

 Ние ще продължим да търсим подкрепата на Европейския съюз, ООН и на световни и европейски неправителствени организации, в които членуваме, за запазване на Агенцията за Хората с Увреждания и засилване на нейния статут.

 С този доклад до всички медии в България и чужбина искаме да разкажем истината за отношението на правителството към Хората с Увреждания, да разкажем за демагогията и популизма, които вече и незавоалирано се прилагат към тях.

           Очакваме и силно се надяваме на вашата подкрепа, мъдрост и действия за да не се допуснат груби грешки и безпринципно решение за съдбата на Агенцията, което ще доведе до задълбочаване на и без това тежките проблеми на Хората с увреждания в Р.България.

 Информация за такъв опит за промяна е фокусирана и към НЕЛК.

 НЕЛК е единствената буферна институция за поемане на знчителна тежест от огромен брой Хора с Увреждания и тяхната диагностика, експертиза и обжалване на редица закони и подзаконови актове като АПК, КСО, ЗИХУ, ЗЗ, ППЗИХУ и др.

 Трябва да уточним, че НЕЛК е по Закона за Здравето в нашата страна /чл.25/ и е здравно заведение, а не администрация. Там се извършват по Европейски стандарти - три - институционални обжалвания.

 Нашите предложения от последните четири години бяха за укрепване капацитета на НЕЛК, поради отговорната дейност за обжалване на ТЕЛК решенията на над 850 000 Хора с Увреждания и Деца с Увреждания. Никое от правителството на БСП, НДСВ и ДПС не пожела да укрепи институцията, защото е изгодно на държавата да контролира броя на Хората с Увреждания и да забавя техните решения даже времево. Никой от предишното правителство не промени порочната практика НЕЛК да издържа и дванадесетте лекари от НОИ, които са в конфликт на интереси, поради колизиа между АПК и КСО.

 Защо обаче новото правителство на ПП ГЕРБ се опитва да върви по стъпките на предишното?! Защо се съкращават разходи, които са мизерни, когато това е бомба за цялата здравна и социална сфера?! Разходите за НЕЛК са регламентирани и от Апелативния Процесуален Кодекс.

 Ако се създаде каквато и да е разрушителна промяна, това ще предизвика и срив в системата на ВАС с хиляди казуси, които ще блокират дейността му в рамките на 3 до 6 години.

 След четири години битки да обосновем необходимите промени за укрепване капацитета на НЕЛК и за преминаване на ТЕЛК под регулацията на Министерството на Здравеопазването и защо не под ръководството на НЕЛК, за да се решат проблемите с огромните законови колизии и незаконните последици върху стотици хиляди граждани, ние виждаме отново тенденция към разрушаване.

 И последният казус с който ще ВИ запознаем е обсъждането от страна на Консултативния съвет по пенсионната реформа към Министъра на труда и социалната политика, на идеята за отпадане на пенсията за инвалидност.

 В условията на тежка и задълбочаваща се икономическа рецесия, държавата неизбежно се изправя пред обективната необходимост да ограничава драстично бюджетните разходи, да прави съкращения в бюджетната сфера, да преформулира политики и управленски мерки. Целият въпрос е в мярата и критериите, по които това се прави.

 Консултативният съвет по пенсионната реформа, търси трескаво, начин да отсее броя на пенсионерите за да се намали тежестта към фискалната целесъобразност на националния бюджет. Той излезе със становище и незнайно защо в разрез с всички политики в социалната сферата, дори с игнориране на куп други закони /но най-вече със ЗИХУ, който урегулира вземането на подобно решение, само и единствено след обсъждане и съгласувано в Националния съвет за интеграция за хората с увреждания към Министерски Съвет/, решава да започне със социална пенсия за инвалидност. Това е една нищожна добавка към плащанията за хора с увреждания която е много под линията на бедността.

 В Доклад за политиката на Консултативният съвет за пенсионна реформа към МТСП се казва, че има нужда от реформа и предизвикателствата са огромни. Но крайно неприемливо е в условията на икономическа и финансова криза да се посяга на една съществена и уязвима част от българското общество – хората с увреждания, което би довело до социалното им изключване. В него се казва, че „Необосновано висок е ръста на пенсиите за инвалидност”, което като довод е абсурдно, неоснователно и показва нежеланието за отговорността за справяне с настоящото положение.  

Отново ще припомним, че и вниманието на международната общност, на Европейския съюз и неговите държави-членки, в условията на глобалната финансова и икономическа криза са насочени единствено и само в една посока. Посока която Върховния комисар по правата на човека на ООН, подчартава:

 „Държавите трябва да гарантират, че промените в техните политики на национално ниво, най-вече тези свързани с бюджетните разходи, не се правят за сметка на най-бедните и уязвими слоеве от населението чрез намаляване на основни социални услуги и механизми за социално подпомагане. Програмите и институциите, които са натоварени да защитават човешките права трябва да бъдат запазени и обезпечени с адекватни ресурси.”

 

 Все в този дух Съветът за човешки права на ООН изтъква, че:

 

„Императивът при формулирането на конкретни монетарни и фискални мерки и политики, е те да бъдат разглеждани от гледна точка на ефекта им върху ефективното осъществяване на човешките права, а не единствено от гледище на икономическия растеж...”

 

На органите на властта у нас трябва да им се обяснява също така, че пренебрегването на правата на гражданите, като критерии при определянето на приоритетите в бюджетни разходи, би имало дълготраен отрицателен ефект особено върху най-уязвимите социални групи. При определени обстоятелства негативните последствия могат да се изострят до степен на сериозно обществено напрежение и маргинализация на големи групи граждани, да дадат тласък на ксенофобията и нетолерантността.

 

Тези твърдения се обляга и на общото европейско разбиране, отразено в съвместната позиция от март 2009 г., на трите най-авторитетни международни правозащитни институции в Европа – Агенцията за основните права на Европейския съюз, Бюрото за демократични институции и човешки права на ОССЕ и Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността. В нея, между другото, се изтъква:

 

“Историята на Европа свидетелства как икономическата депресия може да доведе до разрастване на социалната изолация, социалното изключване и дори преследване. Във времена на криза имигрантите, малцинствата и другите уязвими групи често стават изкупителна жертва на популистки политици и медии.”

 

Необходимостта е да се търси и намира справедливия баланс между обективно необходимите бюджетни ограничения, наложени от икономическата рецесия и правата на гражданите.

 

Вземането на прибързани решения или неотчитане на реалните тенденции може да доведе до неправилни решения, които да имат дългосрочни негативни ефекти именно върху една от най-уязвимите групи в нашата страна, в нашето общество – хората с увреждания.

 

Така се стигна до 08.08.2010 год., когато официално депутати от управляващата ПП ГЕРБ, признаха, че е взето решение за закриване на Агенцията за хората с увреждания.

 

Тези предприети промени не спестяват средства – точно обратно, те генерират огромно източване на финансов ресурс, което е подсъдно за една държава, която е във финансова криза и която би посегнала на най-онеправданите си групи. Всяка такава промяна се плаща жестоко от отзвука в ЕП, международната общност, наказателните процедури от регулативните международни институции и от срив в националното пространство.

 




Тагове:   България,   рапорт,


Гласувай:
0



1. анонимен - бесплатные секс знакомства брянск
01.12.2011 08:17
<a href=http://www.edsb.aptekaon.in/ctg-6-6.html>Сайты гей знакомств москва</a>
<a href=http://www.wrjiu.aptekaon.in/regionalniy-bank-razvitiya-vakansii.html>Региональный банк развития вакансии</a>
<a href=http://www.nycx.aptekaon.in/bdsm-znakomstva-v-spb.html>Бдсм знакомства в спб</a>
<a href=http://www.sbeco.aptekaon.in/gorod-ufa-rabota-vakansii.html>Город уфа работа вакансии</a>
<a href=http://www.uriddiviark.hipacia.info/seks-znakomstva-simferopol.html>Сэкс знакомства симферополь</a>
<a href=http://www.rmoco.aptekaon.in/74-ru-rabota-v-magnitogorske.html>74 ru работа в магнитогорске</a>
<a href=http://www.nnh.aptekaon.in/znakomstva-stavropolskiy-kray-bez-registracii.html>Знакомства ставропольский край без регистрации</a>
<a href=http://www.aue.aptekaon.in/evreyskiy-sayt-znakomstv-shalom.html>Еврейский сайт знакомств шалом</a>
<a href=http://www.cdh.aptekaon.in/znakomstvo-so-spartancami-2008.html>Знакомство со спартанцами 2008</a>
<a href=http://www.itxgg.aptekaon.in/zakon-o-rabote-nesovershennoletnih.html>Закон о работе несовершеннолетних</a>
<a href=http://www.ekoz.aptekaon.in/intim-znakomstva-dlya-vzroslih.html>Интим знакомства для взрослых</a>
<a href=http://www.artjomovs.web4free.org/map4.html>3d мир знакомства</a>
<a href=http://www.lens.aptekaon.in/18-ru-znakomstva.html>18 ru знакомства</a>
<a href=http://www.druzhkovka.vivawebhost.net/vich-znakomstva-sistema.html>Вич знакомства система</a>
<a href=http://www.elelsinveli.prog-office.com/mamba-znakomstva-besplatno-tolyatti.html>Мамба знакомства бесплатно тольятти</a>
<a href=http://www.kvf.aptekaon.in/mamba-sereznie-znakomstva.html>Мамба серьезные знакомства</a>
<a href=http://www.ekoz.aptekaon.in/klub-znakomstv-irkutsk.html>Клуб знакомств иркутск</a>
<a href=http://www.zhidachov.c0t.biz/seks-partneri-znakomstva.html>Секс партнеры знакомства</a>
<a href=http://www.ufqwm.aptekaon.in/poluchenie-ordera-na-zemlyanie-raboti.html>Получение ордера на земляные работы</a>
<a href=http://www.balta.masterinstant.info/seks-znakomstva-chelyabinskaya-oblast.html>Секс знакомства челябинская область</a>
<a href=http://www.qywbh.aptekaon.in/ctg-3-2.html>Министерство культуры москва вакансии</a>
<a href=http://www.dcubo.aptekaon.in/rabota-v-banke-vtb-vakansii.html>Работа в банке втб вакансии</a>
<a href=http://www.boguslav.givehosting.com/eroticheskie-video-znakomstva.html>Эротические видео знакомства</a>
<a href=http://www.joireebeind.webtesto.info/znakomstva-v-uralske-kazahstan.html>Знакомства в уральске казахстан</a>
<a href=http://www.ipwio.aptekaon.in/vakansii-v-penze-segodnya-administrator.html>Вакансии в пензе сегодня администратор</a>
<a href=http://www.suivasimi.masterinstant.info/sayt-znakomstv-goroda-gay.html>Сайт знакомств города гай</a>
<a href=http://www.zpg.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-iskitime.html>Секс знакомства в искитиме</a>
<a href=http://www.eixt.aptekaon.in/sayt-znakomstv-ukraina-rossiya.html>Сайт знакомств украина россия</a>
<a href=http://www.qgq.aptekaon.in/znakomstva-cherez-vep-kameru.html>Знакомства через веп камеру</a>
<a href=http://www.xypyd.aptekaon.in/vakansii-oblastnoy-nalogovoy-inspekcii.html>Вакансии областной налоговой инспекции</a>
<a href=http://www.oft.aptekaon.in/ctg-7-6.html>Секс знакомства в тарко сале</a>
<a href=http://www.dimitrov.d-rocket.us/znakomstva-s-inostrannimi-devushkami.html>Знакомства с иностранными девушками</a>
<a href=http://www.amfwn.aptekaon.in/vakansii-evroset-ryazan.html>Вакансии евросеть рязань</a>
<a href=http://www.ibtlx.aptekaon.in/rabota-soc-pedagoga-s-roditelyami.html>Работа соц педагога с родителями</a>
<a href=http://www.berezhany.hipacia.info/znakomstvo-irkutsk-mamba.html>Знакомство иркутск мамба</a>
<a href=http://www.syowu.aptekaon.in/pek-transportnaya-kompaniya-moskva-vakansii.html>Пэк транспортная компания москва вакансии</a>
<a href=http://www.nvtqj.aptekaon.in/rabota-v-sochi-vakansii-sanatoriev.html>Работа в сочи вакансии санаториев</a>
<a href=http://www.burluk.addmyads.com/ost-znakomstvo-so-spartantsami.html>Ost знакомство со спартанцами</a>
<a href=http://www.azjn.aptekaon.in/porno-znakomstva-v-voroneje.html>Порно знакомства в воронеже</a>
<a href=http://www.joireebeind.webtesto.info/mezhdunarodnie-znakomstva-dlya-geev.html>Международные знакомства для геев</a>
<a href=http://www.edsb.aptekaon.in/www-sota-org-ru-znakomstva.html>Www sota org ru знакомства</a>
<a href=http://www.gorodenka.nxfree.com/besplatnie-seks-znakomstva-v-tule.html>Бесплатные секс знакомства в туле</a>
<a href=http://www.bomx.aptekaon.in/ctg-5-4.html>Знакомства в саратове и области</a>
<a href=http://www.xypyd.aptekaon.in/vakansii-tander-pskov.html>Вакансии тандер псков</a>
<a href=http://www.lwba.aptekaon.in/ctg-3-1.html>Фото женщин с сайтов знакомств</a>
<a href=http://www.thzua.aptekaon.in/irkutsk-rabota-v-nochnoe-vremya.html>Иркутск работа в ночное время</a>
<a href=http://www.armjansk.web4free.org/map13.html>Лучшие иностранные сайты знакомств</a>
<a href=http://www.omg.aptekaon.in/ctg-1-2.html>Знакомства в белгороде геев</a>
<a href=http://www.rizu.aptekaon.in/znakomstva-mamba-siktivkar.html>Знакомства мамба сыктывкар</a>
<a href=http://www.zhdanovka.c0t.biz/znakomstva-planeta-lyubvi-besplatniy-sayt.html>Знакомства планета любви бесплатный сайт</a>
<a href=http://www.jiqs.aptekaon.in/sving-znakomstva-spb.html>Свинг знакомства спб</a>
<a href=http://www.galich.amania.web.id/mayl-lav-znakomstva.html>Майл лав знакомства</a>
<a href=http://www.apostolovo.free4webhost.com/znakomstva-mayl-ru-videochat.html>Знакомства майл ру видеочат</a>
<a href=http://www.brovary.goclickhost.com/seks-znakomstva-v-astrahane.html>Секс знакомства в астрахане</a>
<a href=http://www.borispol.goclickhost.com/magnitogorsk-seks-znakomstva-besplatno.html>Магнитогорск секс знакомства бесплатно</a>
<a href=http://www.qywbh.aptekaon.in/ctg-2-3.html>Вакансии гипермаркет лента санкт петербург</a>
<a href=http://www.upou.aptekaon.in/znakomstva-cherkassi-s-devushkami.html>Знакомства черкассы с девушками</a>
<a href=http://www.myewt.aptekaon.in/rabota-v-respublike-kareliya.html>Работа в республике карелия</a>
<a href=http://www.zhitomir.c0t.biz/telefoni-klubov-znakomstv.html>Телефоны клубов знакомств</a>
<a href=http://www.gwqsp.aptekaon.in/vakansii-yrist-ramenskoe.html>Вакансии юрист раменское</a>
<a href=http://www.xzrfg.aptekaon.in/vakansiya-proektirovshik-derevyannih-domov.html>Вакансия проектировщик деревянных домов</a>
<a href=http://www.buchach.kuncihost.net/sayt-znakomstv-omsk-mamba.html>Сайт знакомств омск мамба</a>
<a href=http://www.wrjiu.aptekaon.in/ishu-rabotu-v-pushkine-spb.html>Ищу работу в пушкине спб</a>
<a href=http://www.cuke.aptekaon.in/znakomstva-tatar-bez-registracii.html>Знакомства татар без регистрации</a>
<a href=http://www.ananev.free4webhost.com/znakomstva-v-krasnodare-onlayn.html>Знакомства в краснодаре онлайн</a>
<a href=http://www.berislav.allwebsitesfree.com/znakomstvo-suhoy-log-sverdlovskaya-oblast.html>Знакомство сухой лог свердловская область</a>
<a href=http://www.spyir.aptekaon.in/ctg-5-3.html>Уфмс чита режим работы</a>
<a href=http://www.spyir.aptekaon.in/kak-nayti-rabotu-v-evrope.html>Как найти работу в европе</a>
<a href=http://www.esb.aptekaon.in/ctg-3-7.html>Знакомство секс через смс</a>
<a href=http://www.shpfd.aptekaon.in/stomatologii-volgograda-vakansii.html>Стоматологии волгограда вакансии</a>
<a href=http://www.brjanka.goclickhost.com/besplatnie-chat-sayti-znakomstv.html>Бесплатные чат сайты знакомств</a>
<a href=http://www.jaliv.aptekaon.in/ctg-1-3.html>Контролер ржд вакансии</a>
<a href=http://www.hmydv.aptekaon.in/zakon-ob-uvolnenii-s-raboti.html>Закон об увольнении с работы</a>
<a href=http://www.belgorod-dnestrovskij.byshare.net/sayti-znakomstv-spb-besplatno.html>Сайты знакомств спб бесплатно</a>
<a href=http://www.nycx.aptekaon.in/intimnie-znakomstva-v-ryazani.html>Интимные знакомства в рязани</a>
<a href=http://www.spyir.aptekaon.in/vakansii-fotograf-udalennaya-rabota-2011g.html>Вакансии фотограф удаленная работа 2011г</a>
<a href=http://www.xypyd.aptekaon.in/ctg-1-3.html>Управление образования юао вакансии</a>
<a href=http://www.zbarazh.kedija.com/bdsm-znakomstva-obyavleniya.html>Бдсм знакомства объявления</a>
<a href=http://www.omg.aptekaon.in/azbuka-veri-pravoslavnie-znakomstva.html>Азбука веры православные знакомства</a>
<a href=http://www.sbeco.aptekaon.in/atb-krivoy-rog-vakansii.html>Атб кривой рог вакансии</a>
<a href=http://www.bobrovica.gettingstart.com/znakomstvo-klassnogo-rukovoditelya-s-klassom.html>Знакомство классного руководителя с классом</a>
<a href=http://www.aleksandrija.purihost.com/znakomstva-v-permi-onlayn.html>Знакомства в перми онлайн</a>
<a href=http://www.hmnim.aptekaon.in/stromneftemash-kostroma-vakansii.html>Стромнефтемаш кострома вакансии</a>
<a href=http://www.tkwt.aptekaon.in/devushki-kirov-znakomstva.html>Девушки киров знакомства</a>
<a href=http://www.kelx.aptekaon.in/chat-realnih-znakomstv.html>Чат реальных знакомств</a>
<a href=http://www.esb.aptekaon.in/top-saytov-seks-znakomstv.html>Топ сайтов секс знакомств</a>
<a href=http://www.dubno.prog-office.com/znakomstva-na-myloveis-net.html>Знакомства на myloveis net</a>
<a href=http://www.boguslav.givehosting.com/znakomstvo-so-svekrovyu.html>Знакомство со свекровью</a>
<a href=http://www.kvwpm.aptekaon.in/zelenograd-vakansiya-rabochiy.html>Зеленоград вакансия рабочий</a>
<a href=http://www.drff.aptekaon.in/znakomstva-s-nomerom-telefona-cheboksari.html>Знакомства с номером телефона чебоксары</a>
<a href=http://www.druzhkovka.vivawebhost.net/znakomstva-invalidov-vkontakte.html>Знакомства инвалидов вконтакте</a>
<a href=http://www.vds.aptekaon.in/ctg-2-6.html>Знакомства девушки н новгород</a>
<a href=http://www.bar.masterinstant.info/znakomstva-g-izhevsk.html>Знакомства г ижевск</a>
<a href=http://www.troxolyhody.allwebsitesfree.com/znakomstva-s-zhenshinoy-volgograd.html>Знакомства с женщиной волгоград</a>
<a href=http://www.kvf.aptekaon.in/gey-znakomstva-sevastopol.html>Гей знакомства севастополь</a>
<a href=http://www.mukex.aptekaon.in/rabota-v-magazine-metro-moskva.html>Работа в магазине метро москва</a>
<a href=http://www.blwkq.aptekaon.in/obyazatelnie-raboti-ustanavlivaytsya-na-srok.html>Обязательные работы устанавливаются на срок</a>
<a href=http://www.zaporozhe.kedija.com/stahanov-znakomstva-seks.html>Стаханов знакомства секс</a>
<a href=http://www.rqcq.aptekaon.in/gei-grodno-znakomstva.html>Геи гродно знакомства</a>
<a href=http://www.ajeug.aptekaon.in/master-po-narashivaniy-volos-vakansii.html>Мастер по наращиванию волос вакансии</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: univan
Категория: Други
Прочетен: 238356
Постинги: 33
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930