Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 09:33 - Рапорт Динамики на правата и свободите на гражданите в сферата на уврежданията в Р. България
Автор: univan Категория: Други   
Прочетен: 2477 Коментари: 2 Гласове:
0



/част 2/

ІІ. 

Успехите на Национално представените организации на и за хора с увреждания

В Р. България има един специализиран закон за хората с увреждания и това е Закона за Интеграция на Хората с Увреждания/ЗИХУ. Всяко Правителство на нашата държава, решило да промени неправомерно, да отнеме или ограничи правата на хората с увреждания по този закон през годините е срещало отпор от СГО работещи в сферата и е плащало прескъпо за това си желание.

Последният прецедент бе именно с дискриминиращия Проект за промени в ЗИХУ, инициирани от новото Правителството на ПП ГЕРБ.

В периода след промените от ’89 год., различните правителства заедно със СГО прокарваха и работиха за много и различни политики. От политиките в социалния сектор - интеграцията на хората с увреждания за тях винаги бе нов вид, по-висша политика към която се стремяха. Интеграцията на хората с увреждания бе винаги различна политика от социалното подпомагане. Социалното подпомагане бе базисна политика, след която те надграждаха останалите политики в сферата на уврежданията. Този процес не винаги е вървял гладко, но различните правителства на различните партии се вслушваха в гласа на СГО и най-вече на Национално представените организации на и за хора с увреждания.

Тези промени, които бяха внесени през Декември 2009 г., със Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания от Правителството на ПП ГЕРБ, бяха крачка назад в развитието на социалната политика. Тоест всички ние бяхме свидетели на това как по-висша форма на политика за интеграция на хората с увреждания, щеше да бъде подменена със социално подпомагане за бедни. Нещо, което беше посрещнато изключително остро от Национално представените организации на и за хора с увреждания.

Представителите на тези организации, проведоха много и тежки срещи и разговори с всички политически партии представени в нашия Парламент, с всички институции и всички хора в България … та дори и в Европа, имащи отношение по въпроса за промените в Закона и … успяха.

Не случайно президентът и премиерът на Републиката се обединиха около правилната тезата, че трябва да бъде премахнат подоходният критерий, който води до социално подпомагане, за получаване на помощта за интеграция. За съжаление както казах по-горе, това стана много трудно, бавно и именно след активните действия на Национално представените организации на и за хора с увреждания.

Втората проблемна област в Новият проект за промени на ЗИХУ, бе с урегулирането именно на статута на Национално представените организации на и за хора с увреждания.

Един от базисните инструменти на европейския социален модел е диалогът с национално представителните организации. Това са организации с доказан обществен мандат. Това са организации, които представляват големи обществени групи - разположени са на територията на цялата страна. В този смисъл държавата може да провежда диалог с тези организации, да си сътрудничи и, не на последно място, в определени случаи дори да делегира права.

Тези тема бе проблемна именно поради факта, че те са СГО и разгледани в европейски и световен контекст, това е въпрос, свързан с проблемите на индустриалните отношения, на индустриалната демокрация дори. Това е един от основните въпроси на социалното партньорство на национално ниво между държавата и гражданското общество.

 Явно се целеше обезсмислянето на социалния диалог с НПО/NGO сектор и създаването на условия за облагодетелстване на определени личности и сдружения, които да придобият официален статут на Национално представени организации. С променените текстовете в Закона се обезличаваше това представителство и се подменяше вота на хората с увреждания. Новите предложения толерираха малки „частни” сдружения, които са създадени за източване на средства от държавата без социален ефект, поради ограничената им социална основа. Ако бяха приети тези предложения щяха да отпаднат механизмите за контрол и самоконтрол на сдруженията с нестопанска цел и да се открие път за корупция, чрез реализиране на фиктивни проекти. Сдруженията щяха да се създават за реализиране на определен проект и след приключването му щяха да се разпускат. По този начин им се отнема възможността за създаване на собствен административен капацитет и кадрови потенциал.

Нещо повече – по този начин се отнемаше правото на Национално представителните неправителствените организации сами да определят своята дейност в съответствие с българското законодателство и се отиваше към цензура на тяхната дейност. Те щяха да бъдат принудени да работят в направления, удобни на управляващите и на определени чиновници бюрократи в настоящата администрация.

През месец Април 2010г., настоящата политическа конюнктура отново погази всички законови и човешки права. Без да се консултира и обсъди МС приема правилници за прилагане на два от най-важните и засягащи социалното включване на хората с увреждания закона /ППЗИХУ и ППЗСП/. Това е абсолютно недопустимо да се случва в една европейска страна каквато е Р. България и изцяло в негативна светлина показва какви са недемократичните и силно дискриминационни действия на правителството на ПП ГЕРБ.

И още един път ще повторя – не познавам по-ясен и по-твърдо вкоренен демократичен принцип на сътрудничество между правителствата и гражданското общество от националното представителство. Това е институт за съгласуване и партньорство, институт за съгласуване и сътрудничество. Поради този факт - това е темата, която е изключително чувствителна, когато се говори за социален диалог и когато се посяга върху него за да бъде разрушен.

 Голямата промяна в положителна посока за социално включване на Хората с увреждания в Р. България е в посока именно към изграждането на едно антидискриминационно законодателство. Някои от инструментите за това законодателство, за този ред вече се възприемат положително от страна на управляващите благодарение на активните действия на СГО/Национално представените организации на и за хора с увреждания. Но всичко това е свързано с политически ангажименти и правни задължения изградени в един обществен диалог между всички страни.

А това към което се стремят и за което работят СГО/Национално представените организации е общество, където хората ще се радват на едно равноправнопоставено положение и няма да разчитат на снизходителността на другите. Това те го показаха именно със спирането на силно дискриминационните промени на ЗИХУ и с цялостната си дейност.
/следва част 3/




Тагове:   България,   рапорт,


Гласувай:
0



1. анонимен - backlink pagerank backlinks service
08.09.2011 13:22
back link service seo experts <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> how to get backlinks
цитирай
2. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
29.01.2012 01:42
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get incredible web traffic using amazing backlink service today. We are able post your custom message up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and great targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: univan
Категория: Други
Прочетен: 238342
Постинги: 33
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930