Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 18:13 - Европейска стратегия по уврежданията 2010 - 2020
Автор: univan Категория: Други   
Прочетен: 7440 Коментари: 11 Гласове:
0



Европейска Комисия
Брюксел, 15.11.2010


Европейска стратегия по уврежданията 2010 - 2020:
Обновено задължение за Европа, свободна от бариери


КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ КОМИСИЯТА И ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, СЪВЕТА, ЕВРОПЕЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН КОМИТЕТ И КОМИТЕТА НА РЕГИОНИТЕ

Европейска стратегия по уврежданията 2010 - 2020:
Обновено задължение за Европа, свободна от бариери


СЪДЪРЖАНИЕ
1.Увод................................................................................................................ 3
2. Цели и действия.............................................................................................. 4
2.1. Области на действие……………………………………………………………………………… 5
2.2. Приложение на Стратегията.......................................................................... 9
3.Заключение.................................................................................................... 11




1. УВОД
Един от всеки шест в Европейския съюз /ЕС/ има увреждане, което варира от леко до тежко и така около 80 милиона хора често са възпрепятствани да участват напълно в обществото и в икономиката поради бариери на околната среда и други театрални бариери. За Хората с увреждания нивото на бедност и 70 % по-високо от средното поради ограничен достъп до наемане на работа.
Повече от една трета от харата над 75 г. имат увреждания, които ги ограничават до известна степен, и над 20 % са значително ограничени. Освен това, тези цифри се очаква да растат, тъй като населението в Европейския съюз застарява.
Европейският съюз и неговите страни-членки имат силна заповед да подобрят социалното и икономическо положение на Хората с увреждания.
Член 1 от Хартата на основните права в Европейския съюз /Хартата/ гласи, че „Човешкото достойнство е свято. То трябва да бъде уважавано и пазено.” Член 26 гласи, че Европейският съюз признава и уважава правото на Хората с увреждания да получават ползи от мерки, предназначени да осигуряват тяхната независимост, социална и професионална интеграция и участие в живота на общността”. В допълнение, чл.21 забранява всяка дискриминация въз основа на дискриминация.


Договорът за Функционирането на Европейския съюз /ДФЕС/ изисква Съюзът да се бори с дискриминацията, основана върху увреждане, когато се определят и прилагат неговите политики и дейности /Чл.10/ и му дава силата да приема законодателства, които да се прилагат срещу такава дискриминация /Чл.19/.

Конвенцията на Обединените Нации за Правата на Хората с увреждания /Конвенцията на ООН/ е първият легален инструмент, обединяващ международно човешките права, в който Европейският съюз и неговите страни-членки са страни, скоро ще бъде приложен в целия Европейски съюз. Конвенцията на ООН изисква държавите - страни да защитават и пазят всички човешки права и основни свободи на Хората с увреждания.

Според Конвенцията на ООН, Хората с увреждания са тези, които имат дълготрайни физически, ментални, интелектуални или сензорни увреждания, които при взаимодействие с различни бариери може да пречи на тяхното пълно и ефективно участие в обществото на равна основа с останалите.

Комисията ще работи заедно със страните-членки за премахване на пречките пред освободена от бариери Европа, като се съобразява с последните резолюции на Европейския Парламент и Европейския Съвет. Тази Стратегия осигурява рамка за действие на Европейско ниво, както и с национално действие, адресирано към различното положение на мъжете, жените и Децата с увреждания.

Пълното икономическо и социално участие на Хората с увреждания е важно, за да успее Стратегията за Европа на Европейския Съюз - 2020 г. Да се създаде умен, устойчив и всеобхватен растеж. Изграждането на общество, което да включва всички, също предлага пазарни възможности и иновации. Има голяма заинтересованост от страна на бизнеса да се направят услугите и продуктите достъпни за всички, като е взето пред вид изискването от нарастващия брой застаряващи потребители. Напр. Пазарът на Европейския съюз за помощни съоръжения /с изчислена годишна стойност от над 30 млрд евро/ все още не е добре разработен и средствата са скъпи. Политиката и регулаторните рамки не отразяват нуждите на Хората с увреждания както трябва, нито пък претърпяват продуктово развитие и развитие на услугите. Все още не са достатъчно достъпни много стоки и услуги, както и по-голяма част от изградената архитектурна среда.

Икономическото снижаване имаше отрицателно въздействие върху положението на Хората с увреждания, като предизвика спешни мерки.Тази Стратегия цели да подобри живота на хората, както и да донесе по-големи ползи за обществото и икономиката, без да налага тежест върху промишлеността и администрацията.


2. ЦЕЛИ И ДЕЙСТВИЯ
Цялостната цел на тази Стратегия е да даде власт на Хората с увреждания, за да могат те да се радват на своите пълноправни права, и да имат максимална полза от участието си в обществото и в европейската икономика, главно чрез Общия пазар. Постигането на това и осигуряването на ефективно приложение на Конвенцията на ООН в Европейския съюз иска постоянство. Стратегията определя механизмите, необходими за приложението на Конвенцията на ООН на ниво Европейски съюз, вкл.вътре в институциите на Европейския съюз. Тя определя и необходимата подкрепа за финансиране, изследване, повдигане на съзнанието, статистика и събиране на данни. Стратегията е фокусирана на елиминиране на бариери. Комисията е определила 8 главни области за действие: Достъпност, Участие, Равенство, Трудова заетост, Образование и обучение, Социална защита, Здравеопазване и Външно действие. За всяка област са определени основни действия, с цел на европейско ниво. Тези области са избрани въз основа на техния потенциал да допринесат за общите цели на Стратегията и на Конвенцията на ООН, на свързаните политически документи от европейски институции и Съвета на Европа, както и от Плана за действие в областта на Хората с увреждания в Европейския съюз - 2003-2010, както и консултации на страните-членки и обществеността. Съотнасянето към действията на национално ниво са предназначени да предизвикат действие на ниво Европейски съюз, a не толкова да покрият всички национални задължения на Конвенцията на ООН. Комисията също така ще се занимава с положението на Хората с увреждания по време на Стратегия за Европа - 2020, с важни инициативи и възобновяване на Общия пазар.

2.1. Области на действие
1. Достъпност
„Достъпността” означава, че Хората с увреждания имат достъп, на равна основа с другите, до архитектурна среда, транспорт, информация и комуникационни технологии и системи КТС и други удобства и услуги. Все още има големи бариери във всички тези области. Само 5 % от обществените уебсайтове отговарят на стандартите за достъпност, въпреки че повечето са частично достъпни. Все още са малко телевизиите, които правят специални програми за Хората с увреждания.
Достъпността е предварително условие за участие в обществото и в икономиката, но Европейският съюз все още трябва да извърви дълъг път, за да я постигне. Комисията предлага да използва законодателството и други инструменти, като стандартизация, за да оптимизира достъпността на изградената среда, транспорт и ICT. Ще се насърчи инкорпорацията на достъпността на продукти и услуги, вкл. Мерки за използване на обществени насоки /доказано ефективни в САЩ/. „Образец за всички” в образователния дневен ред и обучение за подходяща професия. Европейският пазар иска технологии за помощни средства. След по-нататъшни консултации със страните-членки Комисията ще помисли дали да предложи „Европейски Закон за Достъпността” през 2012. Това ще включи развитието на специфични стандарти за определени сектори, които да подобрят значително правилното функциониране на вътрешния пазар за достъпни продукти и услуги.

Действието на Европейския съюз ще подкрепи и включи национални дейности за приложение на достъпността и премахване на съществуващи бариери, както и подобряване на достъпността и избора на подпомагащи технологии.
Осигуряване на достъпност на стоки и услуги, които включват обществени служби и помощни средства за Хора с увреждания.


2 - Участие
Има все още много пречки пред Хората с увреждания за пълното им упражняване на основните им права - включително правата им на граждани на Съюза - и ограничаване на тяхното участие в обществото на равна основа с останалите. Тези права включват правото на свободно движение, на избор къде и как да живеят, и да имат пълен достъп до културни, възстановителни и спортни дейности. Напр. Човек с признато увреждане, когато се мести до друга страна в Европейския съюз, може да загуби достъп до национални предимства, като безплатен или частично платен обществен транспорт.


Комисията ще работи за:
- преодоляване на пречките за упражняване на техните права като личности, потребители, студенти, икономически и политически деятели, справяне с проблемите, свързани с вътрешната подвижност в Европейския съюз и промотиране на употребата на Европейски модел на паркиране при Хора с увреждания;
- промотиране на прехода от институционна към насочена към общността грижа чрез: Структурни Фондове и Фонд за Развитие на Селското стопанство, които да подпомогнат развитието на услуги в общността и нарастващото осъзнаване на положението на Хората с увреждания, които живеят в институции, по-точно деца и възрастни хора;
- подобряване на достъпността на спорт, почивка, културни и възстановителни организации, дейности, събития, стоки и услуги, вкл. Аудиовизуални такива, изследване на начини за улесняване на езика на знаците и Браиловата азбука във взаимодействието с Европейски институции; обръщане към достъпността при гласуване с цел улесняване упражняването на електоралните права на граждани от Европейския съюз; промотиране ползата за общата сума за изключенията, осигурени от Директивата по авторски права. .

Действията на Европейския съюз ще подкрепят националните действия за:
- подобряване на прехода от институционална до насочена към общността грижа, вкл. Използване на Структурни Фондове и Фонда за Селско стопанство за обучение на човешки ресурси и адаптиране на социални инфраструктури, развитието на фондови схеми за личен асистент, промотиране на стабилни работни условия за хора, които професионално се грижат и подкрепят семейства и неформални хора, които професионално се грижат за Хора с увреждания.
- да се направят спортните, културните и рехабилитационните организации и дейности достъпни.

Да се постигне пълно участие на Хора с увреждания в обществото чрез:
- да им се даде възможност да се възползват от всички ползи на гражданството на Европейския съюз.
- да се премахнат административните бариери за пълноправно и равно участие;
- да се осигурят качествени услуги, насочени към общността, включващи достъп до лични асистенти

3 - Равенство

Над половината от всички европейци смятат, че дискриминацията на основа на увреждане или възраст е широко разпространена в Европейския съюз. Комисията ще промотира равно третиране на Хора с увреждания. Това ще включва използване на съществуващото законодателството на Европейския съюз, за осигуряване на защита от дискриминация и прилагане на активна политика за борба с бедността и за равни възможности в политиките на Европейския съюз.Също така Комисията ще обърне внимание на въздействието на дискриминацията , която Хората с увреждания може да усетят въз основа на националност, възраст, раса, пол, религия, убеждение или


Директива 2000/78 на Европейската комисия, която забранява дискриминацията при трудовата заетост, е напълно приложена при кампаниите на европейско и национално ниво, и подкрепя работата на ниво Европейски съюз и НПО, които са активни в тази област.
Премахване на дискриминацията на основата на увреждането в Европейския съюз.

4 - Трудова заетост
Качествени професии осигуряват икономическа независимост и предлагат най-добрата защита срещу бедността. Нивото на заетост при Хората с увреждания е само около 50 %. За да се постигнат целите на растежа на Европейския съюз, трябва да има повече Хора с увреждания, които да са включени в пратена работа на открития пазар на труда. Комисията ще използва пълния потенциал на Европейската Стратегия за 2020 г и нейния Дневен ред за нови умения и работа, като се дава на страните-членки анализ, политическо ръководство, информационна обмяна и друга помощ. Това ще подобри познанието за положението на пазара на труда за мъжете и жените с увреждания, ще определи предизвикателствата и ще предложи разрешения. Ще обърне особено внимание на млади хора с увреждания при техния преход от образование към заетост. Ще се обърне към подвижността на открития пазар и защитените жилища, чрез обмяна на информация и взаимно обучение. Също ще се насочи към самонаемането и качествената работа, вкл. Аспекти като работни условия и напредък в кариерата, с участието на социалните партньори. Комисията ще изрази своята подкрепа за доброволните инициативи, които промотират разнообразен мениджмънт на работното място, като различни харти, подписани от работодатели и Социалната Бизнес Инициатива.
Действията на Европейския съюз ще подкрепят националните усилия за: анализиране на ситуацията на пазара на труда за Хора с увреждания, борба с пречките за влизане на пазара на труда, помагане за тяхната интеграция на пазара на труда, като се използва Европейския Социален Фонд; развиване на активна политика на пазара на труда; работните места да станат по-достъпни; да се поддържат структурите и обучението по професията; промотиране използването на Генерални регулации, които да позволяват осигуряване на държавна помощ без предварително уведомяване на Комисията.
Дава възможност на повече Хора с увреждания да да си изкарват прехраната на отворения пазар на труда.

5 - Образование е обучение
В групата на 16-19 годишните нивото на незаетите в образование е 37 % за хора със значителни увреждания и 25 % за тези, които имат увреждания до известна степен срещу 17 % за тези, които нямат увреждания. Достъпът до масовото образование за деца с тежки увреждания е труден. Хората с увреждания, по-специално децата, трябва да бъдат подходящо интегрирани в общата образователна система и да им бъде оказана индивидуална помощ в интерес на най-доброто за детето. С пълно уважение към отговорността на страните-членки за съдържанието на обучението и организацията на образователните системи, Комисията ще подкрепи целите на включващото, качествено образование и обучение при инициативата Младежи на пътя. Това ще увеличи познанието на нивата на обучението и възможностите за Хората с увреждания и ще увеличи участието им в Програмата за Обучение през целия живот.


Европейският съюз ще подкрепи националните усилия чрез ЕТ 2020, стратегическата рамка за Европейско сътрудничество в образованието и обучението, за премахване на законови и организационни бариери за Хора с увреждания в образованието и системите за обучение през целия живот; ще им осигури навременна помощ за включващо образование и персонализирано обучение и ранно определяне на специфичните нужди, осигуряване на съответстващо обучение и помощ за професионалисти, работещи на всички нива на обучението и докладване за нивата на участие и доходите.

6 - Социално подпомагане
По-слабо участие в образованието и на пазара на труда води до различия в доходите и бедност за Хората с увреждания, както и до социално изключване и изолация. Те трябва да могат да печелят от системите за социална защита и програмите за намаляване на бедността, помощ, свързана с уврежданията, програми за обществени домове и други услуги, като и излизане в пенсия и програми за получаване на облаги. Комисията ще обърне внимание на тези проблеми чрез Европейската Платформа срещу бедността. Това ще включи устойчивостта на системите на социалната защита и помощ чрез Европейския Социален Фонд. В пълно съответствие на компетентността на страните-членки, Европейският съюз ще подкрепи националните мерки за осигуряване на качеството и устойчивостта на системите за социална защита за Хора с увреждания, главно чрез размяна на политики и взаимно обучение.
Промотиране на добри условия за живот за Хората с увреждания.

7 - Здравеопазване

Хората с увреждания имат ограничен достъп до здравни услуги, вкл. Рутинно медицинско лечение, което води до неравенство в здравеопазването, неотговарящо на техните увреждания. На тях им се полага равен достъп до здравеопазване, включващо превантивно здравеопазване, специфично качествено здравеопазване и рехабилитационни услуги, съобразяващи се с техните нужди. Това е главно задачата на страните-членки, които са отговорни за организирането и предоставянето на здравни услуги и медицински грижи. Комисията ще подкрепи развитието на политика за равен достъп до здравеопазване, вкл. Качествени здравни и рехабилитационни услуги, предназначени за Хора с увреждания. Ще се обърне специално внимание на Хората с увреждания, когато се внедряват политики да справяне с неравенствата при здравеопазването; промотиране на действия в областта на здравеопазването и сигурността на работното място за намаляване рисковете от увреждания, които се развиват по време на работа и подобряване на реинтеграцията на работниците с увреждания и работа за предотвратяване на тези рискове.


Действията на Европейския Съюз ще подкрепят националните мерки да доставка на достъпни, недискриминаторни здравни услуги, промотиране на разбирането на уврежданията в медицинските училища и в учебната програма за здравните професионалисти; осигуряване на адекватни рехабилитационни услуги, промотиране на ментални здравни услуги и развитието на ранна интервенция и необходими услуги. Налагат се равен достъп до здравни услуги и подобни улеснения за Хора с увреждания.

8 - Външно действие
Европейският съюз и държавите-членки трябва да промотират правата на Хората с увреждания в тяхното външно действие, вкл. Разширението на Европейския съюз, съседство и програми за развитие. Комисията ще работи когато е необходимо за анти-дискриминация, за външното действие на Европейския съюз, осъзнаване нуждите на Хората с увреждания, вкл. Достъпност, в сферата на спешните действия и хуманитарната помощ, повишаване осъзнаването на проблемите на уврежданията за делегациите на Европейския съюз, даване сигурност, че кандидатите и потенциалните кандидати напредват в промотиране на правата на Хората с увреждания и даване сигурност, че се използват финансови инструменти за пред присъединителна помощ за подобряване на тяхното положение.

Действията на Европейския съюз ще подкрепят и извършат национални инициативи за справяне с проблемите на уврежданията в диалога със страните, които не са членки, и където е възможно, ще включат уврежданията и прилагането на Конвенцията на ООН.
Промотиране на правата на Хората с увреждания в във външните действия на Европейския съюз.

2.2. Приложение на Стратегията

Тази Стратегия изисква общо и обновено поверяване на структурите на Европейския съюз и на всички страни-членки.Действията в главните области посочени по-горе трябва да бъдат осъществени чрез следните общи инструменти:

1 - Повдигане на съзнанието

Комисията ще работи, за да е сигурно, че Хората с увреждания осъзнават своите права и обръщат специално внимание на достъпността на материали и информационни канали. Ще промотира осъзнаване на „предназначени за всички” подходи към продукти, услуги и заобикаляща среда.
Действията на Европейския съюз ще подкрепят националните обществени кампании за възможностите и приноса на Хората с увреждания и промотирането на обмяната на добри практики в Групата на високо ниво на Увреждания.
Повдигане на съзнанието на обществеността по проблемите на уврежданията и по-добро познаване на Хората с увреждания на техните права и как да ги упражняват.


2 - Финансова подкрепа
Оптимизиране на употребата на средствата на Европейския съюз за достъпност и анти-дискриминация и увеличение на средствата за програмите за 2013 г.

3 - Статистика, събиране на данни и мониторинг
Комисията ще работи, за да събере информация по уврежданията чрез социалните изследвания на Европейския съюз / Статистика на Европейския съюз по доходи и условия за живот, Изследване за работната сила ad hoc модул, Европейско Изследване по Здравеопазването/ развива специфично изследване на бариерите за социална интеграция на Хора с увреждания и представя набор от индикатори за мониторинг на тяхното положение по отношение на основни Европейски цели за 2020 г. / образование, трудова заетост и намаляване на бедността/. От Агенцията по Фундаментални права на Европейския съюз се изисква да допринася за тази задача, в рамките на този мандат, чрез събиране на данни, изследване и анализ.
Комисията също така ще установи добре базирани инструменти за събиране на статистики и данни, които отразяват бариерите, предотвратяващи Хората с увреждания с оглед използване на техните права. Ще се прави статистика с цел мониторинг на положението на Хората с увреждания.


4 - Механизми, които са изискани от Конвенцията на ООН
Към рамката на правителството, изискана от чл.33 на Конвенцията на ООН /фокални точки, координационен механизъм, самостоятелен механизъм и участие на Хора с увреждания и техните организации/ трябва да се подхожда на две нива: виз-а-ви страните-членки в широк обхват на политиките на Европейския съюз и вътре в структурите на Европейския съюз. На ниво Европейски съюз, механизмите за координация, основани на съществуващите услуги, ще бъдат установени както между услугите на Комисията и структурите на Европейския съюз, така и между Европейския съюз и страните-членки. Приложението на тази Стратегия на Конвенцията на Европейския съюз ще бъде разисквано с представители на страните-членки, Комисията, Хората с увреждания и техните организации. Ще бъдат продължени докладите за напредък за неформалните министерски срещи.


Също така, мониторинговата рамка, включваща един или повече самостоятелни механизма, ще бъде установена за промотиране, защита и мониторинг на приложението на Конвенцията на ООН. След завършване на Конвенцията на ООН и след разглеждане на възможната роля на множеството съществуващи органи и структури на Европейския съюз, Комисията ще предложи рамка за улесняване на приложението на Конвенцията на ООН в Европа. В края на 2013 г.Комисията ще докладва за напредъка, получен чрез тази Стратегия, включващ приложението на действия, национален прогрес и доклад на Европейския съюз на Комитета на ООН за Правата на Хората с Увреждания. Комисията ще използва статистики и събрани данни, за да илюстрира промените в неравенствата между Хората с увреждания и населението като цяло, и да се установят индикатори, свързани с целите на Европа 2020 за образование, трудова заетост и намаляване на бедността. Това ще осигури възможност за ревизиране на Стратегията и действията. Предвижда се по-нанатъшен доклад за 2016 г.

2. Заключение

Тази стратегия е предназначена да впрегне комбинирания потенциал на Хартата на Европейския съюз за Основни права, Договора за функционирането на Европейския съюз и Конвенцията на ООН и да се постигне пълна употреба на Европа 2020 и нейните инструменти. Тя дава начало на процес за даване на власт на Хората с увреждания, така че те да могат да участват пълноправно в обществото на рабна основа с останалите. Тъй като населението на Европа застарява, тези действия ще имат значително въздействие върху качеството на живот на увеличаваща се част от населението. Институциите на Европейския съюз и страните-членки трябва да работят заедно по тази Стратегия, за да изградят Европа без граници за всички.

/не приемам критики за превода ;)))/





Гласувай:
0



1. анонимен - buy generic viagra 755 20296
18.10.2012 06:35
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16924>buy viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#317>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#5008 buy viagra online
цитирай
2. анонимен - payday loans online 512 16051
18.10.2012 17:57
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9783>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15806>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8625 payday loans online
цитирай
3. анонимен - cialis 20 mg 7357
21.10.2012 05:25
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#mtubv>order cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#hynun >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#afamj cheap generic cialis
цитирай
4. анонимен - cheap viagra online 17527
21.10.2012 14:47
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#yekzj>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#nsvai >viagra without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ypyos buy viagra online
цитирай
5. анонимен - 100mg kamagra 12372
22.10.2012 02:01
<a href=http://orderkamagranow.com/#vizam>buy kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#vzoio >buy kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#rjmwi cheapest kamagra
цитирай
6. анонимен - levitra online 6740
23.10.2012 08:35
<a href=http://orderlevitrahere.com/#cqvfg>levitra without prescription</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#evhic >order levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#lymmx buy generic levitra
цитирай
7. анонимен - payday loans 795 1080
23.10.2012 20:07
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9073>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#14375>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#19281 payday loans
цитирай
8. анонимен - buy cialis 409 21014
24.10.2012 03:49
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11922>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14262>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#8742 buy cialis
цитирай
9. анонимен - kamagra online 18029
25.10.2012 01:16
<a href=http://kamagrastorehere.com/#wvqca>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tslri >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#slazi buy kamagra online
цитирай
10. анонимен - generic cialis 13202
25.10.2012 19:17
<a href=http://cialisstorehere.com/#lwllb>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#sotho >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#ycgko cheap cialis
цитирай
11. анонимен - buy viagra 13513
26.10.2012 02:38
<a href=http://viagrastorehere.com/#nzuem>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ocshz >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#xnjyc buy viagra online
цитирай
12. анонимен - levitra online 6623
26.10.2012 05:29
<a href=http://levitrastorehere.com/#dsrdn>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#izvgx >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#wvull generic levitra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: univan
Категория: Други
Прочетен: 238350
Постинги: 33
Коментари: 54
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930